Pemberdayaan Masyarakat Desa Padang Ratu, Kecamatan Sungkai Utara, Kabupaten Lampung Utara Melalui Pembuatan Gula Cair dari Singkong Sebagai Pemanis Alternatif
DOI:
https://doi.org/10.23960/nm.v5i1.157Keywords:
Liquid sugar, cassava , innovation, Real Work LectureAbstract
The production of cassava liquid sugar using enzymatic hydrolysis technique is one of the
innovations that aims to utilize the potential of local resources into high-value and useful products.
This article attempts to provide an overview and explanation related to the work program for
producing liquid sugar from cassava, including the process, stages, results, and benefits. This article
was written using a qualitative approach with a descriptive-explanatory model. As a result, the
community received new understanding and insights in terms of producing liquid sugar from cassava.
This article is limited to the implementation of KKN Period 1 of 2025.
Downloads
References
Fajri, M. S., Pratama, M. A., Utami, L. I., & Wahyusi, K. N. (2022). Produksi Gula Cair Dengan Proses Hidrolisis Asam Dengan Bahan Pati Singkong. Journal of Chemical and Process Engineering. 58-64.
Sutamihardja, R., Srikandi, & Herdiani, D. P. (2015). Hidrolisis Asam Klorida Tepung Pati Singkong (Manihot Esculenta Crantz) Dalam Pembuatan Gula Cair. Jurnal Sains Natural Universitas Nusa Bangsa. 83-91.
Maghfiroh, K., Nuswardhani, R.R.S.K. (2019). Diversifikasi Pengolahan Singkong Untuk Peningkatan Kesejahteraan Masyarakat. Teknologi Pangan: Media Informasi dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian.106-114.
Sutamihardja, Yuliana, N., Laelasari, H., & Susanty, D. (2016). Hidrolisis Asam Pada Tepung Pati Ubi Jalar Putih (Ipomoea batatas L) Dalam Pembuatan Gula Cair. Jurnal Sains Natural Universitas Nusa Bangsa. 77-85.
P, A. R., & Yulistiani, F. (2015). Pembuatan Gula Cair Dari Pati Singkong Dengan Menggunakan Hidrolisis Enzimatis. Jurnal Fluida, 9-14.
Hadi, D. K., Murtiyaningsih, H., Nuriyatul, M. S., & Sukmadiningsih, E. D. (2024). Pemberdayaan UMKM Melalui Pembuatan Gula Cair dari Limbah Kulit Singkong sebagai Pemanis Alternatif. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. 33-40.
Sirait, D.S., Yuliati, Santosa, M.H.(2020). Sistem Otomaasi Proses Likufikasi Dalam Pembuatan Setengah Jadi Gula Cair Ubi Singkong. Widya Teknik. 65-69.
Rashati, D., Maulani, D., Falahi, A., Imama, S.N. (2021). Pengaruh Variasi Konsentrasi Sorbitol Dan Gula Cair Singkong (Manihot Esculanta Crants) Sebagai Pemanis Terhadap Sifat Fisik Gummy Candies Paracetamol. Jurnal Imiah Farmasi AFKAR,1-6.
Suroso Edi, Banuwa, I.W., Utomo, T.P., Subeki, Rasyid, H.A. (2023). Pendampingan Proses Produksi Gula Cair Singkong (Gulakong) Di Kwt Sapporo Desa Wonokriyo, Kecamatan Gadingrejo, Kabupaten Pringsewu, Kabupaten Lampung Selatan. Jurnal Pengabdian Fakultas Pertanian. 097-102.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Nemui Nyimah

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.